Mat och vatten

Basfoder och servering

Som basfoder rekommenderar jag ett foder speciellt anpassat till gerbiler, t.ex. Gerri Gerbil eller Gerbil Nature (se bild nedan).
En del blandar sin mat helt själva. Det rekommenderar jag inte till nybörjare då det kan vara svårt att hålla koll på näringsämnen m.m. Däremot kan man dryga ut sin färdigköpta blandning med exempelvis lite naturell, sockerfri müsli.
Själv använder jag Gerbil Nature och blandar i müsli, undulatfrö, egentorkade morötter och äpple, rispuffar och annat smått och gott för att dryga ut blandningen. Fråga gärna mig angående foder om du känner dig osäker.
Frys alltid in maten i två veckor innan du serverar den, för att undvika att du får med ohyra. Det är annars väldigt vanligt.

Många rekommenderar att man sprider ut maten i buren för att aktivera gerbilerna att leta upp den, precis som de gör i naturen. Dock är nackdelen att det är svårt att hålla koll på hur mycket de äter. Därför ger jag maten till mina gerbiler i matskål, och gömmer i stället små godisbitar i buren ibland. Men det är en smaksak hur man vill göra. Det går precis lika bra att sprida ut maten, det är t.o.m. bättre egentligen. Det är ju bara om man gärna vill hålla koll på mängden de får i sig, som sagt.
Gerbiler ska alltid ha fri tillgång till basmaten/torrfodret.

Byta foder

Vill du byta dina gerbilers basfoder till en ny sort, så måste du först vänja gerbilerna vid det nya fodret. Detta gör du genom att, ungefär under en dryg veckas tid, successivt byta ut fodret. Första dagen kan du ha kanske ungefär 1/5 nytt foder i matskålen, nästa dag ökar du på lite mer o.s.v. tills du har gått över helt till det nya fodret. Om man bara en dag slutar med en sort och börjar med en annan, kan gerbilernas magar bli dåliga eftersom de är känsliga mot för snabba foderbyten.

Godis

Exempel på godis är solrosfrön, pumpafrön, mandel/mandelspån och jordnötter. Godis kan du använda för att göra dina gerbiler handtama. Läs mer om det under rubriken "Hantering". Ungefär 2-3 godisbitar om dagen brukar vara lagom att ge ur handen. Vill man kunna belöna mer så dela godiset i mindre bitar så räcker det längre.

Färskfoder

Bör ges 2-3 ggr i veckan utöver basfodret. (Dock ej oftare p.g.a. risk för dålig mage). Du kan ge både frukter, grönsaker, kokt pasta, ris eller potatis. Du kan också ge saker som kokt ägg, russin, havregryn, osötade cornflakes, vetegroddar, bröd, osötat knäckebröd, barnmatspuré m.m.
Här är några fler exempel: äpple (ej surt), morot, päron, melon, ärter, broccoli, blomkål, spenat, persilja, färska solros- eller vetegroddar, sallad, gurka, majs, maskrosblad, blåbär, hallon, björnbär, jordgubbar.
Detta bör du inte ge: citrusfrukter, avokado, sura frukter, "människomat", paprika, banan (dåligt för tänderna), lök, stenfrukter (förutom hallon och björnbär som är okej), laktosprodukter (gerbiler är känsliga mot laktos), salt och socker.
 
Överbliven färsk mat som finns kvar i buren slänges efter ett dygn!

Magra eller växande gerbiler

Magra gerbiler kan få lite extra godis av dig ur handen. Du kan också ge din magra gerbil hirsstänger som du kan hänga upp i buren med hjälp av en bit ståltråd.
Vetegroddar kan hjälpa din gerbil att gå upp i vikt. Vetegroddar finns att köpa i påsar på större matvaruhus eller i hälsokosten. De ser nästan ut som pyttesmå havregryn. Ge dock ej vetegroddar i överdrivna mängder p.g.a. risk för överdosering av mineraler.
Framförallt så är ägg, fisk och kött bra proteinkällor som du kan utnyttja. Ge en bit kokt ägg, kokt kött eller fisk (allt utan salt). Gillar inte din gerbil exempelvis ägg: prova gärna att blanda ner det i något annat, t.ex. havregrynsgröt.
Kattmat eller hundmat (torrfoder) är också en bra proteinkälla. Detta kan du blanda i basfodret om du vill (även där i vettiga mängder p.g.a. risk för överdosering av mineraler och fettlösliga vitaminer).

Överviktiga gerbiler

Ta en titt i din överviktiga gerbils matskål. Har du ett foder med mycket feta fröer eller nötter? Plocka bort en del av det (dock ej allt). Eller så byter du foder, se under rubriken "Byta foder" strax ovan. Ger du din gerbil mycket godis? Dra ner lite på det.
Ta ut din gerbil lite oftare för att låta den få mer motion. Det är det absolut bästa sättet att få din gerbil att gå ner i vikt.

Vatten

Bytes varje dag så att dina gerbiler alltid har tillgång till färskvatten. Serveras i flaska och inte i skål för att undvika att vattnet "begravs" under bottenmaterial eller förorenas. Har man små ungar kan de också drunkna i en vattenskål. Därför bör du använda vattenflaska istället. Tänk dock på att regelbundet kontrollera pipen eftersom att det är lätt hänt att det fastnar spån eller annat som gör att pipen slutar fungera och det inte kommer ut något vatten. Har du akvarium kan det vara lite knepigt att hänga upp flaskan. Men det går att lösa enkelt, se denna artikel (ej min).

Vitamin- och mineraltillskott

Kan vara droppar i vattnet, saltsten eller mineralsten. Rekommenderas ej. Varken bra eller nödvändigt.
img-8092.jpg
Kvaliteten på gerbilens dagliga foder har stor inverkan på gerbilens hälsa, därför är det viktigt att välja foder med omsorg.
 
img-8472.jpg
Gerbil Nature
 

Så här ser vetegroddar ut. Bra för växande eller magra gerbiler.
 
img-8233.jpg
Så här ser en hirskolv ut. Även det är speciellt bra till växande eller magra gerbiler.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)