Hantering och aktivering

Att få sin gerbil handtam

Gerbiler som du köper av mig är hanterade sedan tidig ålder, därför ska de förhoppningsvis inte vara allt för skygga för dig. Dock kan de vara försiktiga i början, något du måste respektera. Tvinga inte din gerbil att komma upp till dig om den inte vill, utan ge den tid att bygga upp förtroende för dig.
Nyckeln till att få sin gerbil tam stavas godis. Om du ger din gerbil små godisbitar varje gång du sträcker ner handen till den, kommer den att förknippa dina händer med något väldigt bra. 

Det är lätt hänt att det blir mycket godis under tiden som du gör din gerbil handtam/vänjer den vid dig. Det är okej, så länge det inte blir en alltför långvarig vana. Annars kan du ju ta bort allt godis som finns i maten och endast ge ur handen. Fast glöm inte att de nötter och frön du ger gerbilen visserligen kan göra gerbilen överviktig i för stora mängder, men de innehåller också viktiga näringsämnen så man får inte vara för snål med dem. Det är en liten balansgång det där med hur mycket man kan ge som godis och hur mycket man ger i maten.

Hur du lyfter upp och håller din gerbil på bästa sätt

En del gerbiler kommer upp självmant i handen. Men en del gerbiler kanske inte är rädda för dig, men kan ändå vara lite sega med att komma upp. Då kan du försiktigt lyfta upp gerbilen. För in händerna under gerbilen och lyft upp.
Ett annat bra tips om man har svårt för att få upp gerbilen ur buren är att få gerbilen att gå in i en liten kruka, kokosnöt eller något annat krypin i buren, för att sedan försiktigt lyfta upp det med gerbilen inuti.
Gerbiler bör inte kramas eller hållas hårt. De är bytesdjur, och att känna sig fastklämda på det sättet (precis som om de skulle sitta fast i t.ex. en rovdjursfågels klor) kan stressa dem. Tänk på att aldrig hålla/lyfta/dra en gerbil i svansen, då den annars kan lossna. Dock kan du hålla längst in mot svansroten utan att det är någon fara. Det kan vara bra att hålla gerbilen i svansroten om man är rädd för att gerbilen ska ta ett språng från handen, då har man ett litet "säkerhetsgrepp".

Motionera mera!

Dina gerbiler behöver motion för att må bra. Att släppa ut sina gerbiler 3-4 gånger i veckan är toppen. Att göra det varje dag, det är ännu bättre! Det är viktigt att dina gerbiler känner sig trygga med dig och sitt /nya/ hem innan du släpper ut dem. Du kan släppa ut dem i en rasthage, eller smådjurshage som det också kallas. Har du ett badkar så kan du proppa igen det och lägga i en handduk som du inte är rädd om, så kan gerbilerna få rusa runt däri. Du kan också släppa ut dina gerbiler i sängen, i soffan, eller i ett rum där de inte kommer åt sladdar och liknande.

Tricks och agility

Jovisst kan du lära dina gerbiler tricks! Här finner du en toppenbra artikel om att träna agility och tricks med gerbiler.
img-81721.jpg
Här ser du en smådjurshage fylld med leksaker som blir roliga att utforska.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)