Ihopsättning

Ihopsättning är när man introducerar två gerbiler för varandra. Att bara släppa ner en gerbil i en annan gerbils bur funkar inte, och det är livsfarligt. Är du nybörjare på gerbiler så hjälper jag dig gärna med introducering.
Vill du sätta ihop dina gerbiler själv, så hittar du på Svenska Gerbilföreningens hemsida väldigt bra information om hur du kan gå tillväga. Klicka på "Gerbiler", sedan "Introducera gerbiler".

Vilka gerbiler som går ihop

Du ska aldrig ha en hona och en hane ihop, om du inte vill avla förstås, och det kräver mycket kunskap och erfarenhet. Dock kan du sätta ihop en infertil hona med en hane, se i listan här nedan.

Ung hona + ung hona = Bör gå enkelt att sätta ihop.
Ung hane + ung hane= Bör gå enkelt att sätta ihop.

Ung hona + äldre hona = Bör gå hyfsat enkelt att sätta ihop.
Ung hane + äldre hane = Bör gå enkelt att sätta ihop.

Äldre hona + äldre hona = I princip omöjligt att sätta ihop.
Äldre hane + äldre hane = Kan fungera att sätta ihop i sällsynta fall.

Äldre hona + ung/äldre hane = Om man har en äldre hona som är infertil passar det utmärkt att ha henne ihop med en hane, utan att få ungar. Hona/hane-par brukar vara väldigt söta ihop och tar hand om varandra på ett fint sätt.
Honor som tidigare inte fått ungar blir oftast infertila vid ca. 1-2 års ålder, honor som tidigare haft en kull, något senare. När de blir infertila brunstar de inte längre och kan inte få ungar. Dock kan det vara svårt att veta när ens hona är infertil. Därför är det alltid en risk att sättta ihop en hane med en äldre hona, att det fortfarande kan bli ungar (det kan vara riskabelt för en gammal hona att få ungar). Men om honan är över 2,5-3 år bör det gå bra även om det inte finns några garantier. 
Ensam gerbil = olycklig gerbil. Är enligt svensk lag förbjudet. Men det finns undantagsfall, t.ex. om din gerbil inte går att sätta ihop med någon annan gerbil, eller om din gerbil är så gammal att du tror att den inte kommer leva länge till.
Honor bör helst bara sitta ihop två och två. Hanar kan sitta två - tre stycken ihop. 
En del kanske har två gerbiler och vill köpa en tredje och sätta ihop alla i samma bur. Det kräver vissa förutsättningar, som att gerbilerna är hanar och att den tredje är en unge på max 8 veckor.
Hanar brukar ofta vara lättare att sätta ihop än honor.
delbar-bur-sokes.jpg
Två gerbiler träffas för första gången i en delbar gallerbur.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)