Gerbilen

Art

På latin heter gerbilen Meriones unguiculatus, vilket betyder ungefär "liten kloförsedd krigare".

Detta med familj, underfamilj, släkte, undersläkte o.s.v. är ganska komplicerat, men kort sagt kan man säga att gerbil är ett felaktigt namn på gerbiler, eftersom gerbiler egentligen tillhör släktet jird (Meriones). Släktet gerbil (Gerbillus) är något annat.
Men att då börja kalla gerbiler för jirdar kan man inte direkt heller göra, eftersom det finns 17 olika jirdarter så det är ju svårt att veta vilken art man syftar på. Därför är det mest korrekta att säga mongolisk jird. Men antagligen vet få vad du pratar om då, så då är det bästa att helt enkel säga gerbil i alla fall!

I den här texten kommer jag i alla fall att benämna Meriones unguiculatus gerbil.

I det vilda

Gerbiler kommer ursprungligen främst från stäpp-/ökenområden kring Mongoliet. De bor i stora gångsystem som de grävt under jorden. De bor ihop i flockar och hjälps tillsammans åt med att samla mat. De kan äta allt från växter, frön, rötter, nötter och mindre insekter. De är alltså inte helt och hållet vegetarianer. Gerbiler är bytesdjur.

I fångenskap

Gerbiler har funnits i fångenskap i cirka 80 år. Alla gerbiler som finns i fångenskap i dag härstammar från endast några fåtal gerbiler som fångades in på 1930-talet. Gerbilen spreds till Sverige under 1960-talet. Under åren som gått har många nya färger uppkommit. Gerbilen idag är ett mycket omtyckt sällskapsdjur som är på frammarsch. Eftersom gerbiler som sagt är ett flockdjur, så bör de aldrig hållas ensamma, utan sitta två och två. Läs mer om detta under rubriken "Ihopsättning" vid underrubriken "Vilka gerbiler som går ihop".

Beteende

Gerbiler hör till gnagarsläktet, något de verkligen lever upp till. Gerbilers tänder växer hela livet och därför är det viktigt att de ständigt har tillgång till saker att gnaga på i buren.
De gräver också mycket. Det är en väldigt stark instinkt hos dem eftersom de i det vilda som sagt bor i tunnlar under marken. Därför är det viktigt att ge sina gerbiler bra grävmöjligheter i buren.
Eftersom gerbiler är bytesdjur är det viktigt för dem att kunna hålla koll på omgivningen. Detta gör dem genom att ställa sig på bakbenen och kika.

Vad betyder det när min gerbil…?

Stampar med foten – varnar sina kompisar mot fara. Är också ett beteende hos hanar vid parning med hona, men betyder då inte samma sak.
Spinner i handen (ovanligt) – trivs så det står härliga till!
Tvättar sin kompis – tar hand om kompisen på ett fint sätt.
Stryker magen mot saker – doftmarkerar med hjälp av doftkörteln (den smala strängen på magen) sitt revir.
Piper - småbråkar med sin kompis, helt ofarligt.
Rider på sin kompis av samma kön - visar dominans.
Studsar plötsligt upp i luften – blir skrämd av något.
Stryker öronen bakåt – ogillar något, ofta höga ljud.

Utseende

Gerbilens kropp är ca 10-12 cm lång. Svansen är ungefär 10 cm, pälsbeklädd och slutar med en liten tofs. Gerbiler väger ungefär mellan 60-100 gram som fullvuxna, men de kan väga både mer eller mindre utan att vara magra eller tjocka. Det beror helt på storleken och hullet. 
Vikten och storleken skiljer ofta lite mellan honor och hanar, då hanar brukar vara aningen större och väga mer.

Gerbiler kan ha många olika färger på pälsen. Grundfärgen som gerbiler har i det vilda kallas agouti och är brun med vit mage. Det finns i nuläget cirka 30 olika färger. Gerbiler kan ha röda eller svarta ögon. Gerbiler kan också ha vitteckning av olika slag, t.ex. spotted, patched, collared, variegated m.fl.
Senaste nytt är gerbiler med vågig päls, wavy och rex, men de är såpass nya att de ännu inte finns i Sverige.

Könsbestämning

Här finner du bra bilder och beskrivningar på hur du kan könsbestämma gerbiler.

meriones-unguiculatus-wild.jpg
En gerbil i det vilda. Bild av Alastair Rae.
img-82391.jpg
Gerbiler är nyfikna djur. Visst syns det?
img-5967.jpg
Gerbiler bör aldrig leva ensamma. Ser du varför?
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)